Як зробити цегла своїми руками?

З давніх-давен гончарне виробництво вважалося почесним ремеслом. Завдяки йому в нашому побуті з'явилася міцна посуд, незвичайні прикраси і перші будматеріали. І якщо зараз будівельники звикли купувати готові вироби, то наші предки власноруч створювали кожен елемент комфортного житла.

З тих пір багато чого змінилося. Виробництво цегли ручного формування залишилося на заводах, які пережили десятиліття, і в пам'яті історії будівництва. Але ж цей захоплюючий процес напевно припаде до душі майстрові на всі руки. Володіючи заміським ділянкою, ви можете власноруч внести частинку своєї душі в зведенні альтанок, невеликих будівель і дизайнерських інсталяцій.

В основі виготовлення блоків лежить високоякісна глина. Вона повинна бути чистою, адже від цього залежить довговічність майбутнього матеріалу. Тому, якщо ви виявили недалеко від своєї ділянки родовище глини, не поспішайте заповнювати їй тачки - спочатку протестуйте якість. Хороший варіант сировини виключає в складі камінчики, гальку, землю, вапняк і сміття.

Необхідною умовою перевірки глини є ступінь її жирності. Для його визначення невелику кількість сировини змочують водою, поки воно не почне прилипати до рук. Потім з отриманої маси скачують куля діаметром в 5 см і десятисантиметровий пласт товщиною в 1 см. Падалка залишають на пару діб в тіні на відкритому повітрі, поки вони не висохнуть. З плином часу матеріал тестують на міцність. Проступили тріщини - вірна ознака того, що глина жирна і для виготовлення цегли знадобиться додавання дрібного піску. Якщо тріщин немає - киньте кулю з висоти 1 м на асфальт без зусиль: у разі, коли він залишиться цілий - глина ідеальна. Зовсім суха глина проявляється в крихкості вироби: в такому разі її розбавляють більш жирним складом. Він досягається за рахунок розмочування глини водою до консистенції сметани. При необхідності в суміш додають річковий пісок або жирну глину з розрахунку 5 частин піску на 1 частина глини. Врахуйте, представлений розрахунок неточний, адже всі види сировини мають різний склад, тому для досягнення результату доведеться поекспериментувати. При бажанні в суміш можна додати пластифікатори та інші види добавок, здатних поліпшити експлуатаційні характеристики цегли.

Важливим етапом в приготуванні блоків виступає підготовка місця для роботи. Воно повинно бути сухим і, бажано, розташовуватися недалеко від поклади глини. В процесі виробництва знадобляться дошки, молоток, ножівка, рулетка, кутник, перфоратор, ємність для розчину, будівельна тачка. Залежно від структури грунту визначаються і самі інструменти: або ломи з кирками, або лопати. Сировина навантажують на візок і транспортують до пункту призначення.

Для подальшого формування цегли визначитеся зі способом виробництва. Він ділиться на 2 види: необпалений і обпалений варіант. Нижче кожен з них розглядається більш докладно.

Необпалений цегла (сирець) за кольором нагадує суху глину. Він не вимагає випалу, тому вважається, що за своїми властивостями поступається обпаленого аналогу. Технологія виробництва такого сирцю проста. Насамперед виготовляється форма з дощок 20-22 см і 2 листів фанери. Універсальні параметри осередків - 20х120х65 мм. Передбачені виступи для пустот у верхній і нижній кришці дозволяють надалі ідеально зчіплювати продукт з розчином. Всі частини конструкції з'єднуються 5-6 сантиметровими цвяхами, крім верхньої кришки. Перед заповненням форму змочують водою і присипають дрібним пилом або цементом - надалі така міра дозволить безперешкодно виймати блоки. Розкладена в осередках суміш накривається кришкою і сохне протягом декількох днів. З плином часу кришка знімається і вироби продовжують сохнути додаткову добу. І тільки після всіх описаних процесів цеглу обережно витрушують з осередків і залишають досушуватися.

Ні в якому разі не варто залишати форми з сумішшю досушуватися на сонці, інакше матеріал зіпсується. Краще передбачити для цих цілей добре провітрюється. Тривалість сушіння залежить від розмірів, температури і вологості повітря, тому варіюється від 6 до 15 днів. В процесі виготовлення цегли сідають на 15%.

Другий спосіб формування саморобного цегли значно складніше першого. Для побудови цілого будинку буде потрібно занадто багато зусиль, а ось для ремонту або возведений малих будівель - зусилля будуть цілком виправдані. Вам буде потрібно 200-літрова бочка з ручками, адже на заводах для таких цілей існують спеціальні печі.

Перед процесом попередньо готують яму глибиною 50 см і розводять багаття. Потім встановлюють бочку без дна на цегельних або металевих ніжках висотою 20 см. Вжиті заходи забезпечать бажаний випал виробів і дозволять підтримувати постійно полум'я.
Цегли укладають один на інший на невеликій відстані для рівномірного обігріву та циркуляції гарячого повітря. Щодо заповнення бочки її накривають металевою пластиною щоб уникнути холодного повітряного потоку. Протягом 18-20 годин постійно підтримується вогонь. Потім цегла залишають остигати на 5 годин і тільки після цього кришку бочки можна відкрити і перевірити новоспечений матеріал. Остиглий продукт розколюють на 2 частини і вивчають структуру, колір і звук: перші два критерії повинні бути однорідні, а останній - дзвінкий. Додатковою перевіркою вважають занурення уламків будматеріалу в воду на кілька годин. Якісний продукт після такого експерименту не зруйнується.

Займаючись виробництвом цегли ручного формування, дотримуйтеся основних заходів безпеки: не ставте бочку біля займистих виробів, контролюйте постійний температурний режим, що не доторкайтеся до поверхні саморобної печі руками і захистіть доступ тваринам і дітям до розпеченим предметів. У разі непередбачених ситуацій у вас під рукою обов'язково повинна бути аптечка і чіткий план евакуації.

Отже, робити цеглу штучно своїми руками можливо, та й, загалом, це - цікаво. Однак для масштабного проекту результат виходить значно дорожче і довше масового виробництва. Тому, якщо ви налаштовані придбати велику партію якісної цегли в обмежені терміни, не втрачайте можливості звернутися до наших менеджерів. Точний розрахунок, грамотна консультація та додаткові знижки дозволять вам купити цеглу найвищої якості без додаткових витрат.

Переглянути ще

Що краще клінкерну цеглу або керамічний?
Декоративна цегла. Трохи про текстуру
Де виробляють клінкерну цеглу?
Що таке клінкерна цегла?
Як заощадити на будматеріалах або де купити дешевий клінкерну цеглу?
Реставрація офісної будівлі у виконанні S.Anselmo
Чому так багато кольорів у клінкеру?
Створюємо ідеальний вогнище. Чим облицювати камін?
Як очистити клінкерну плитку або цегла?
Український виробник клінкеру - Керамейя
Клінкер в інтер'єрі: 4 місця в вашому домі, які перетворить цегла
Укладання клінкерної цегли своїми руками. Рекомендації та правила
Плитка під цеглу: класифікація, ідеї, рекомендації
Розбираємося в тонкощах облицювальної цегли
Прості поради, щоб уникнути висолів
Як зменшити вартість квадратного метра фасаду з цегли ручного формування
3D-надрукований цегла з охолодженням
Виявляємо шлюб у цегли
Цегляний театральна завіса
Цеглини з місячного пилу
Кондоминимум з позолочених цегли
Серце Gucci в будівлі колишнього авіазаводу
Ілон Маск приступив до виробництва цегли
Винятковий цегляний бутік-готель в Китаї
INTERBUILDEXPO 2018
Римська базиліка церкви Данії з розсувним дахом
Земляний цегла в оздобленні крикетного стадіону
Українська кераміка підкорює Європу
Шоу-ром Пагані
Кришталевий магазин столиці Нідерландів
Скарб в цеглі
Будівля культурного центру Kannikegården прикрасила черепиця сучасного формату
Будинок середини XIX століття вписують в будівлю торгово-розважального центру
Інноваційний цегла з високою теплоізоляцією
Для фасаду, інтер'єру і доріжки: чому варто вибрати клінкерну цеглу?
Як ви думаєте, скільки років цьому дому?
Чому ми вибираємо керамічну цеглу?