Як зробити барбекю з клінкерної цегли?

Господарі заміських будинків, дач намагаються приділити увагу не тільки житлового будові, але прилеглому ділянці. Простір поділяють на зони, одну з яких відводять для відпочинку та приємного проведення часу. З відпочинком на відкритому повітрі у багатьох з нас асоціюються шашлики, м’ясо, овочі, засмажені на грилі. Щоб по-справжньому організувати хороший пікнік потрібно мати відповідну начиння і обладнання.

Одним з практичних і зручних варіантів для регулярного приготування м’яса на вогні — це спорудження стаціонарної зони під барбекю. Завдяки цьому на приготування ароматних і соковитих страв на відкритому вогні, вугіллі знадобитися менше часу. Все необхідне буде під рукою. Піч для барбекю своїми руками буде виглядати красиво, впишеться в обстановку ділянки. Оздоблення клінкерною цеглою припинить об’єкт в справжню гордість господарів.

Вибираємо місце під зону барбекю

Особливість барбекю в тому, що приготування їжі відбувається на відкритому вогні. Вибираючи місце під будівництво печі необхідно враховувати цей нюанс. Ділянка для будівництва має відповідати наступним вимогам:

  • відсутність в безпосередній близькості легкозаймистих об’єктів, предметів;
  • піч повинна знаходиться на відстані не менше 6 м від будинку з підвітряного боку;
  • близькість джерела води з вільним доступом;
  • не варто поруч із зоною барбекю висаджувати цінні породи рослин, адже велика кількість диму погубить їх;
  • продумайте зручність використання даної частини ділянки, наприклад, освітлення в темний час доби, наявність поблизу альтанки або відкритої тераси.

Продуманий і грамотний підхід допоможе уникнути пожежонебезпечних ситуацій, а також полегшить експлуатацію печі. Конструкція повинна бути зручною у використанні, щоб сам процес приготування м’яса приносив задоволення.

Вибираємо цегла для барбекю

Від якісної цегли залежить довговічність конструкції. Будматеріал повинен бути не тільки міцним, але і стійким до високої температури, а також її перепадів. Для будівництва топки використовують жаростійкий шматочний цегла для печі. А ось для облицювання рекомендуємо застосовувати клінкерну цеглу.

Звичайний пересічний цегла для обробки не підходить через своїх властивостей. Піч перед розпалюванням повинна бути повністю сухий. А червона цегла легко вбирає вологу, тому не підходить для зведення барбекю під відкритим небом.

Клінкерна цегла широко використовують для фасадних робіт. Їм облицьовують стіни, паркани, зводять тераси, альтанки. Матеріал володіє прекрасними характеристиками, які роблять його довговічним, незважаючи на агресивну дію зовнішнього середовища. Клінкер не вбирає вологу, залишається сухим навіть після тривалих дощів або сніжної зими.

З точки зору естетики клінкер — найкрасивіший цегла. Він виглядає благородно, вишукано. Облицювальний матеріал здатний перетворити будь-який об’єкт, зробити його розкішним, візуально дорогим і презентабельним. Для виробництва цегли відбирають глину спеціальних сортів, а готові форми брусків обпалюють при високих температурах, в результаті виходить високоякісний продукт, який цінують по всьому світу.

Який розчин потрібен для будівництва барбекю?

Для роботи з внутрішньою стороною печі підбирають жаростійкий розчин, який витримає високі температури, регулярні перепади. Розчин тримає кладку, не даючи конструкції зруйнується. Тому при виборі суміші не варто економити.

Для клінкерної цегли використовують спеціальні суміші, призначені для цього матеріалу. Розчин має відповідати стандартам цегли, щоб забезпечити довговічну кладку.

Загальні принципи будівництва

Класичні печі-барбекю зводять у вигляді букви «Н». Нижню частину конструкції відводять під дрова. Посередині знаходиться піддон топки. Задня стінка акумулює жар і захищає будова від вітру. Верхня частина конструкції — відкрита піч, місце для приготування страв.

Барбекю можна облаштувати додатковими елементами, які підвищать комфорт роботи з піччю. Конструкцію оснащують поличками для зберігання посуду. Над піччю встановлюють купол з димоходом, що захищає від опадів і покращує тягу.

При роботі з клінкером створюють стрічковий фундамент. Через велику масу цегли в день викладають до 6 рядів. Дають не менше 12 годин для затвердіння розчину, щоб забезпечити однакову товщину швів.

Як доглядати за піччю, облицьованої клінкером?

Перед запуском потрібно зробити просушку конструкції, щоб позбутися від залишків вологи. Пар в печі — головний зруйнувати кладки, тому барбекю просушують, розтопивши невелику кількість палива. Після цього споруда повинна повністю охолонути. Процедура повторюється вдруге.

Якщо для приготування їжі використовувати дрова, то темні плями від нагару з’являються тільки всередині печі. Облицювання в цьому випадку залишається чистою. Клінкер такий матеріал, який легко чистити, адже він не вбирає бруд. Поверхню можна мити побутовими хімічними засобами, не боячись завдати шкоди матеріалу.

Купуючи клінкерну цеглу дляоблицювання барбекю, ви робите вибір на користь довговічною і презентабельною конструкції. Піч стане улюбленим місцем приготування їжі на відкритому повітрі.