Історія однієї глини. Як керамічну черепицю випікають?

Від кожного етапу виробництва залежить якість і довговічність керамічної черепиці . Одними з найважливіших є вибір керамічної глини для даху та випал підготовлених форм. Не дотримання правил і технологій, що склалися століттями, може призвести до браку матеріалу. Тому на сучасних заводах з особливою ретельністю і увагою ставляться кожному етапу.

Яка глина підходить для виготовлення черепиці?


Якісний керамічний матеріал виходить з 100% натуральної сировини - глини. Вибираючи продукт, виробники звертають увагу на склад і властивості, саме вони визначають подальші характеристики черепиці.
У глинистому сировину міститься величезна кількість мінеральних речовин, які допомагають масі добре змішуватися з водою, утворюючи необхідну суміш. Матеріал набуває пластичність і здатний прийняти будь-яку форму. Чим більше в складі глинистих частинок, тим більш пластичної виходить маса. В основному складі глини містяться оксиди кремнію і алюмінію. А відомий всім червоний відтінок виходить через присутність оксидів заліза.
Глина для черепиці, добута з кар'єру, в своєму природному стані не придатна для виготовлення покрівельного матеріалу. Маса попередньо обробляється. Вона обов'язково відправляється на склади, де може зберігатися одну або кілька зим, потім продукт проходить через млин, що готує матеріал на краще змішання з водою. У підсумку виходить пластична і однорідна маса готова до формування.
Яка повинна бути глина:
• нежирної;
• мінімум піщаних вкраплень;
• м'яка;
• пластична;
• чиста.

Особливості випалу керамічної черепиці


Після формування і сушіння заготовки обпікаються. Це найважливіший процес, який завершує процедуру виготовлення натуральної черепиці. Даний етап ділять на 3 частини. Спочатку продукцію плавно прогрівають, потім обпалюють і охолоджують під регульованим контролем.
При нагріванні маси до 120 градусів зі структури випаровується вода, що робить виріб непластічним. В температурному діапазоні 450-600 градусів відділяється вода, пов'язана з глиною хімічним способом. Маса стає аморфною. При поступовому підвищенні температури повністю вигорають органічні елементи, а виріб остаточно втрачає свою пластичність. На стадії в 800 градусів продукт стає більш міцним. При показниках в печі більше 1000 С відбувається розплавлення деяких елементів, що сплавляє масу в єдине ціле. Утворюються міцні зв'язки.
Черепиця отримує максимально тверду структуру, яка стійка до вологи, морозів і механічних впливів. Весь процес випалу є енерговитратним, що впливає на ціну натуральної черепиці. Матеріал стає високоякісним, а фахівці відносять його до елітних сортів.
Сучасне виробництво керамічних матеріалів для покрівлі - це високотехнологічний і автоматизований процес. У минулому черепицю випікали в звичайних печах, в яких виготовляли цеглу. Сьогодні її створюють на сучасному обладнанні, що дозволяє виробляти її масово і підтримувати високу якість.
На сучасних заводах провідних брендів з виробництва покрівельної продукції налагоджений суворий контроль якості. Цим славляться німецькі бренди , які простукують кожну черепицю вручну на виявлення шлюбу. Крім того, в Німеччині існують високі вимоги до готового продукту, тому тут створюється найміцніша і морозостійка черепиця в Європі.